Nyomtatás

Szénási Rita - Szülésznő

Szénási Rita vagyok, szülésznő. Férjemmel és két gyermekemmel Kecskeméten élek. Már gyermekkorom óta foglalkoztatott a szülés-születés témaköre, mások segítése, támogatása, ezért a középiskola után szülésznőképzésre jelentkeztem a kecskeméti Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakképző Intézetbe, ahol 1999-ben végeztem szülésznőként.

A hároméves képzés alatt a gyakorlati időmet a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház szülészetén töltöttem. Ez idő alatt fogalmazódott meg bennem, hogy segíteni szeretném a kismamák humánusabb, háborítatlan körülmények között történő családközpontú szülészeti ellátását, gondozását.

A legnagyobb változást elhivatottságomban azonban a gyermekeim születése hozta, amikor is megtapasztaltam az otthon szülés-születés csodáját. 2003-ban egyik főszervezője voltam a Születés Hete kecskeméti programsorozatának és akkreditált képzésének. 2004. és 2007. között a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési és Konferencia Központban működő életmód klub keretében évente egyszer klubestét szerveztem, ahol az érdeklődők a szülés, otthonszülés témakörében kérdezhettek, megoszthatták egymással tapasztalataikat. Időközben több otthonszülésnél segédkeztem dúlaként, és éreztem, hogy ez az én utam.

A második gyermekem születése után jelentkeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának diplomás szülésznő képzésére, ahol 2012-ben végeztem. Itt már a gyakorlati képzésemhez tudatosan nyitottabb szemléletű kórházakat választottam, először a budapesti Szent István Kórházat, majd a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat, ahol Magyarországon egy egyedülálló kezdeményezéssel találkoztam: az úgynevezett „alacsony kockázatú” szüléseket orvosok helyett szülésznők vezették/kísérték. Ez számomra hatalmas gyakorlati, szemléleti előnyt és tapasztalatot jelentett.

Az alábbi képzéseken, tanfolyamokon vettem részt:

  • Panarom Natúrkozmetika Kft.: szülésznőknek szóló aromaterápiás képzés (2011.),
  • Peter Cerny Alapítvány: újszülött újraélesztési tanfolyam (2012.),
  • Emergency First Response Kft.: felnőtt újraélesztési tanfolyam (2012.),
  • Homeopátiás Baráti Kör: „Biokémiai sók alkalmazása a védőnői gyakorlatban” című akkreditált továbbképző tanfolyam (2012.).

Vincze Felícia mellett 2012. június végétől folyamatosan szakmai továbbképzésen vettem részt, majd decembertől hivatalosan is munkatársa lettem.

2017-ben megkezdtem tanulmányaimat a SOTE laktációs szaktanácsadó szakán.

Top