Nyomtatás

Vincze Felícia - Szülésznő és Dúla

Vincze Felícia vagyok, szülésznő és dúla.

Eredeti végzettségem fizikus, 1996-ban végeztem a Szegedi Tudományegyetemen. A születéssel gyermekeim világra hozatala révén kerültem kapcsolatba, akik közül az első öt Magyarországon, kórházban született.

Az egész további életemet meghatározó esemény hatodik gyermekem várása alatt kezdődött. Ekkor Kanadában éltünk, ahol lehetőségem volt teljes ellátást nyújtó szülésznők gondozását igénybe venni. Az ellátás, amit a bábáktól kaptam teljesen új volt, ami a felfogásomat és hozzáállásomat véglegesen megváltoztatta. Elhatároztam, hogy szülésznő leszek és érző gondoskodást fogok adni azoknak a kismamáknak, akik megtisztelnek bizalmukkal.

Felvételt nyertem a Midwives College of Utah kilenc szemeszteres mesterképző szakára.

2006 végén átköltöztünk az Egyesült Államokba, Indiana államba, mivel Kanadában a bábák csak kanadai egyetemekről vesznek fel bábatanoncokat, így ott nem tudtam volna a klinikai gyakorlatomat megszerezni. A gyakorlat során közel 15 bábával dolgoztam együtt, ami azért volt nagyszerű, mert mindtől tanultam valami olyat, amit a másiktól nem tudtam volna. Hetedik gyermekünk 2009 tavaszán született meg otthonunkban, annak a bábának a segítségével, akivel a leghosszabban dolgoztam együtt és aki leginkább segített és támogatott tanulmányaim során.

A szülésznőképző mellett elvégeztem a DONA dúlaképző programot, az ALSO, szülészeti vészhelyzeteket kezelő tanfolyamot, a STABLE, újszülöttek transzport előtti stabilizálását elsajátító kurzust, számos felnőtt és újszülött újraélesztő tanfolyamot, a Postpartum Support International programjait, melyek a szülés utáni depresszió szűrésével és kezelésével foglalkoznak. Gyakorlatomat nem csak otthonszülések során szereztem, hanem dolgoztam a Casa de Nacimiento nevű születésközpontban is öt hetet El Paso, Texasban.

2009-től a Midwives College of Utah oktatójaként hat tárgyat tanítok: Epidemiológia, Magzati Szívhang Monitorizálás, Szülészeti Anatómia, Gyógyszertan, Embriológia és Neonatológia és Gátvarrás.

2010-től elnökségi tagja vagyok az Országos Bábaszövetségnek.

Az A Te Szülésed nevű praxisom elsőként kapta meg Magyarországon működési engedélyét intézeten kívüli szülészeti ellátás nyújtására 2012. március 12-én.

2012-ben Az Év Bábája díjjal jutalmaztak kolléganőim, amely nagy megtiszteltetés volt számomra.

2012 és 2014 között a Jahn Ferenc Kórházban dolgoztam önkéntes szülésznőként.

2012. szeptemberétől 2016-ig részt vettem a SOTE-n a spanyol diákok Otthonszülés című tárgyának oktatásában.

2012-ben az „MCU Teacher of the Year” címet kaptam a diákok és oktatók szavazatai alapján.

2015-től a Róbert Károly Magánklinika szerződött szülésznőjeként is vállalok szüléskísérést.

2017-ben megkezdtem tanulmányaimat a győri Széchenyi István Egyetem szülészeti-nőgyógyászati szonográfus szakán.

Családom

Hódmezővásárhelyen élek férjemmel és hét gyermekemmel.

Top